Hyvinvointialueet

Työllistymistä ja työkykyä tukevista sosiaali- ja terveyspalveluista hyvinvointialueilla on muodostettu ensimmäistä kertaa tilannekuva

Tuoreen kyselyn mukaan hyvinvointialueet ovat tunnistaneet työllistymistä ja työkykyä tukevien sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovittamisen tarpeen. Yhteistyötä palvelujen ja niiden johtamisen kehittämiseksi tarvitaan edelleen.

Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n (Hyvil) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keväällä 2024 toteuttaman kyselyn tulosten mukaan hyvinvointialueilla on kehitetty laajasti työllistymistä ja työkykyä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja ja otettu käyttöön uusia toimintamalleja. Palvelujen organisointi on toimialoittain tai palvelutehtävittäin melko hajautettua ja työllistymistä ja työkykyä tukevien sosiaali- ja terveyspalvelujen ajattelu kokonaisuutena on uutta.

Sosiaalipalveluissa työllistymistä ja työkykyä tukevien palvelujen keskeisimmän ydinkokonaisuuden muodostavat kuntouttava työtoiminta, sosiaalityö ja sosiaaliohjaus sekä sosiaalihuoltolain mukainen palvelutarpeen arvio. Terveyspalveluissa erityisesti toiminta- ja työkyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointi, terveystarkastus sekä terveysneuvonta ja -ohjaus nähdään keskeisinä työllistymisen ja työkyvyn tuessa.

“Tulosten valossa palvelujen ja palvelurakenteiden yhteensovittamisessa ja johtamisessa on vielä kehitettävää. Esimerkiksi vammaisten henkilöiden työllistymistä ja työkykyä tukevat palvelut järjestetään usein organisatorisesti ja toiminnallisesti erillään muista työllistymisen ja työkyvyn tuen sote-palveluista”, kertoo erityisasiantuntija Ellen Vogt Hyvilistä.

Yhteistyön toimivuus hyvinvointialueiden ja sidosryhmien, kuten kuntien ja järjestöjen, välillä vaihtelee. Hyvinvointialueilla on selkeä toive, että ne otetaan vahvemmin mukaan, kun TE-palveluiden siirtämistä kunnille valmistellaan.

”Yhteistyössä voidaan luoda vahva pohja alueen elinvoimalle sekä edistää yhteistä tavoitetta työllisyyden ja hyvinvoinnin lisäämisestä”, toteaa tutkimuspäällikkö Peppi Saikku THL:stä. 

THL:n ja Hyvilin kyselyssä kartoitettiin työikäisten työllistymistä ja työkykyä tukevien sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta kaikilla hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungissa ja HUS-yhtymässä.  Työterveyshuolto rajattiin kyselyn ulkopuolelle.

Kyselyn ajurina oli kaksi suurta muutosta: uusien hyvinvointialueiden perustaminen vuonna 2023 ja työllisyyspalvelujen järjestämisvastuun siirtyminen kunnille vuoden 2025 alusta. Kysely valmisteltiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön sekä työministeriön kanssa ja sen toteuttaminen oli osa Kuntaliiton ja Hyvilin yhteistä yhdyspintaprojektia.

Työikäisten sosiaali- ja terveyspalvelut ovat usein jääneet vähemmälle huomiolle hyvinvointialueita koskevissa tarkasteluissa. Kysely antaa ensimmäisen kerran tilannekuvan työikäisten työllistymistä ja työkykyä tukevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Tulokset luovat pohjan tilanteen seurannalle jatkossa ja tukevat myös työllistymistä ja työkykyä tukevien palvelukokonaisuuksien kehittämistä hyvinvointialueilla.

Linkki julkaisuun
Työpaperi: Työllistymistä ja työkykyä tukevat sosiaali- ja terveyspalvelut hyvinvointialueilla 2024

Julkaisutilaisuuden materiaalit
Linkki tietofoorumin sivulle/ materiaalit

Lisätietoja:

Hyvil
erityisasiantuntija Ellen Vogt 
asiantuntijalääkäri Tuula Kock
etunimi.sukunimi@hyvil.fi

THL
tutkimuspäällikkö Peppi Saikku
etunimi.sukunimi@thl.fi